Monday, April 25, 2011

Salah ke pakai macam ni????

Salam ukhwah dari ku..ini sekadar renungan sahaja .

Sebelum masuk u aku belajar di metrik Melaka. Biasalah kalau kita duk hostel memang terikat dengan peraturan kan. Kat sana kalau nak outing mesti kena pakai baju kurung. Tapi biasa lah budak sekarang ni pandai kan. Tapi aku tak nak la cerita pasal tu pun.

Nak dijadikan cerita, selepas punya lama planning nak pergi outing akhirnya terjadilah.

Aku bersama dua orang lagi sahabat bercadang nak pergi Malacca centre.  Tapi masa on the way nak pergi  ‘MC’ atetibe lak terdetik di hati ni nak pergi ‘MP’, Malacca parade. Tu dia sampai kat sana rasa macam artis pulak. Diorang ni duk pandang je kat kami ni. Terfikir gak aku, nape la orang tengok rasanya dah habis sopan dah kitorang hari tu. Tapi ad kami kisah. Teruskan jugak perjalanan pergi tengok movie, sumpah itu adalah pertama kali aku masuk sana. Wah gelap tempatnya. Seperti yang dijangkakan memang berlaku. Ada orang beromantik pulak dah kat seat belakang. Masa belum start  tu kitorang duk suka suka  jela dulu pastu leh pulak si lelaki ni sound kitorang. Rasa macam nak bagi penumbuk satu kat muka budak laki tu. Dah la buat maksiat, tengah sedap tengok cita tu tiba tiba je teringat,” emm kalaulah bangunan ni runtuh conferm aku mati katak je ni”. Terus rasa takde mood. Elok abis cerita kitorang pergi tempat lain.

Tengah best jalan ada la sorang budak laki ni agak nakal la dia cakap, “baru balik kenduri ke, pastu boleh dia gelak dengan membe2 dia sambil pandang kitorang atas bawah”. Emm, masa ni memang rasa agak berangin la. 

Nanti bila di tegur takut berasa hati,mula la tarik muncung sedepa, tapi bila korang buat macam ni korang puas hati ye. Apa ke dosa nye kitorang pakai baju kurung bukan nye tak pakai apa2. Aku betul betul tak faham dengan mentaliti budak zaman sekarang ni. Sedih pun ada mengenangkan diorang ni.

Nak kata tak belajar agama aku tak tau lah. Tapi tiba tiba aku berfikir yang mungkin mereka tidak tahu. Aku hanya mampu berdoa semoga korang sedar itu sahaja.  Aku tau aku pun manusia biasa yang sangat lemah yang sangat banyak kekurangan. 
Tapi aku nak tau salah kah jika aku berpakaian begini???                                                                               
Seumur hidup ku memang ini sahaja pakaian yang aku ada. Memang tak up to date kan minah ni.

Tapi apa pun, semoga pintu hidayah terbuka buat aku, kau dan semua.  Semoga kita tetap berpegang dengan tali Allah swt.  

p/s: jika ada yang tersinggung harap dimaafi


Friday, April 22, 2011

perkara yang diajar Islam sebelum tidur


ambil wuduk

baca ziikrullah subhanallah 33x, alhamdulillah 33x, allahuakbar 33x

baca ayat kursi kemuudian sapu muka serta lurutkan tangan ke arah kaki sekadarnya

baca surah al- fatihah,al-ikhlas, al- falaq, an-nas

muhasabah dan mohon keampunan

mengucap 2 kalimah syahadah

formula kejayaan


Wednesday, April 20, 2011

istikharah cinta


tengah tengah study best jugak duk layan lagu
tiba tiba terpikat dengan satu lagu ni
tajuknya istikharah cinta,
x tau sapa artisnya tapi yang pasti indon mari lah
banyak unsur nasihat..antaranya
bagaimana pabila kita kenal dengan seseorang adakah benar dia jodoh kita


terkadang timbul kisah cinta tiga segi
kita merasakan 'x' adalah yang terbaik buat kita tetapi kadangkala hati kita merasakan 'y' lebih baik
jadi pada sesiapa yang runsing mana satu nak pilih kan..
lakukan solat istikharah, mintalah diberi kemudahan dan petunjuk dalam membuat pilihan
insyaallah, Allah swt akan bagi yang terbaik buat kita


أصَلِّي سُنَّةَ الإِسْتِخَارَةِ رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ

Sahaja aku mengerjakan sembahyang istikharah dua rakaat kerana Allah Ta'ala


                                                                                                                                   doa solat istikharah

اللَّهُمَّ إنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ ،وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ ،وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلا أَقْدِرُ، وَتَعْلَمُ وَلا أَعْلَمُ ، وَأَنْتَ عَلامُ الْغُيُوبِ ، اللَّهُمَّ إنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ ............ خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي أَوْ قَالَ : عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ ، فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ ، اللَّهُمَّ وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ ................... شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي أَوْ قَالَ : عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ ، فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ وَاقْدُرْ لِي الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ ارْضِنِي بِهِ ،                                                                                   



"Ya Allah, saya memohonkan pilihan menurut pengetahuanMu dan memohonkan penetapan dengan kesuasaanMu juga saya memohonkan kurniaMu yang besar, sebab sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui dan saya tidak mengetahui apa-apa. Engkau Maha Mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah, jikalau di dalam ilmuMu bahawa urusan saya ini........ baik untukku dalam agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, maka takdirkanlah untukku dan mudahkanlah serta berikanlah berkah kepadaku di dalamnya. Sebaliknya jikala di dalam ilmumu bahawa urusan ini buruk untukku, dalam agamaku, kehidupan serta akibat urusanku, maka jauhkanlah hal itu daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya serta takdirkanlah untukku yang baik-baik saja dimana saja adanya, kemudian puaskanlah hatiku dengan takdirMu itu."


Setelah al-Fatihah, bacalah Surah Al-Kafirun  pada rakaat pertama, sementara pada rakaat kedua bacalah Surah al-Ikhlas.


Tuesday, April 19, 2011

monolog hati

sayu nya ku rasai kala ini
terkenangkan kesilapan diri
yang tanpa ku sedari 
walaupun hanya sekecil zarah

terkenang aku pada perjuangan kekasih Allah
di saat kewafatan baginda hampir tiba
di bibirnya tetap menyebut 'ummati, ummati'

betapa kerdilnya ku rasai kala ini
adakah kau tak rasa apa yg ku rasai 
aku tidak mencintai kekasih Allah sepenuh hati
hina nya aku, Ya Allah ampunilah hamba mu ini.........

aku leka mngejar duniawi 
sehingga terkadang aku lupa tuk muhasabah diri
aku sibuk dengan urusan duniawi
sehingga terkadang aku lupa kepada alam yang  abadi

ya allah kau ampunilah hamba mu ini..
terlalu banyak noda hitam di hati
terasa malu dengan diri ini

{selawat dan salam buat junjungan Nabi Muhammad saw}

Sunday, April 17, 2011

tolong ingatkan dia

tolong ingatkan dia
aku terpikat kerana imannya bukan kerana rupanya 
 tolong ingatkan dia
aku lebih cintakan zuhudnya bukan hartanya
tolong ingat dia
aku kasihinya kerana akhlaknya

tolong tegur dia
bila dia mula mengagungkan cinta manusia
tolong tegur dia
bila dia mula tenggelam dalam angan angan nya
tolong tegur dia
andai nafsu mula mengawal akal warasnya

tolong sedarkan dia
bahawa aku hanya milik Allah Yang Maha Esa
tolong sedarkan dia
bahawa aku masih milik keluargaku
tolong sedarkan dia
kerana belum tentu aku miliknya
tolong sedarkan dia
bahawa tanggungjawabnya besar kepada keluarganya

tolong sabarkan si dia
usah ucap cinta di kala cita cita belum terlaksana
tolong sabarkan si dia
andai diri ini enggan dirapati kerana menjaga batasan cinta
tolong sabarkan si dia
kerana aku tidak mahu apa apa terjadi antara kita

tolong lindunig dia
agar aku juga tidak leka
tolong lindungi dia
agar kita dapat sama sama menjaga maruah agama 
allahuakbar !!!

Saturday, April 16, 2011

menjelang peperiksaan

assalamualaikum wbt...
mungkin ada sesetengah  sahabat kita sekarang ni ada yang dah tak tidur malam sebab study kan....
alhamdulillah... selepas beberapa lama kita belajar...sekarang masanya untuk kita di uji pula..
lain orang lain cara mereka study...gunalah apa cara sekalipun janji jangan meniru sudah..
tapi kalau boleh janganlah kita hanya study semata2....
buat lah amalan sunat seperti solat hajat dan sentiasa memohon doa dari Allah swt dan satu lagi jangan lupa call parent bila nak dekat exam ye...^_^
semoga kita tenang semasa menjawab paper nanti....
aku nak bagi sedikit buah tangan buat semua sahabat walaupun agak panjang berjela 
tolonglah ambil masa sedikit untuk membaca...
rasanya tak rugi dan insyaallah akan peroleh pahala lagi....


Doa ketika Mengulangkaji Pelajaran

- Doa memulakan ulangkaji
اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ فَهْمَ النَّبِيِّيْنَ وَحِفْظَ الْمُرْسَلِيْنَ وَالْمَلاَئِكَةِ الْمُقَرَّبِيْنَ. اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِسَانِيْ عَامِرًا بِذِكْرِكَ وَقَلْبِيْ مَلِيْئًا بِخَشْيَتِكَ، إِنَّكَ عَلَى مَا تَشَاءُ قَدِيْرٌ.
Maksudnya: “Ya Allah! Aku memohon daripadaMu kefahaman para nabi, ingatan para rasul dan malaikat terhampir. Ya Allah! Jadikanlah lidahku basah dengan zikir kepadaMu, hatiku dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.”

- Doa selepas mengulangkaji
اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ مَا قَرَأْتُ وَمَا فَهِمْتُ وَمَا حَفِظْتُ فَرُدَّهُ إِلَيَّ عِنْدَ حَاجَتِيْ إِلَيْهِ، إِنَّكَ عَلىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ
Maksudnya: “Ya Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu.”

Doa Pada Hari Peperiksaan

Dicadangkan agar doa-doa berikut diucapkan pada hari peperiksaan, iaitu sebelum dan semasa peperiksaan berlangsung:

1. Ketika memasuki dewan peperiksaan:
وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا
Maksudnya: “Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku daripada sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.”

2. Ketika menerima kertas soalan:
قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي. وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي. وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي. يَفْقَهُوا قَوْلِي.
Maksudnya: “Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”

3. Ketika sukar menjawab:
ياَ حَيُّ يَا قَيُّوْمُ، بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ
Maksudnya: “Wahai Tuhan yang maha hidup lagi maha berdiri dengan sendirinya. Dengan rahmatMu aku bermohon pertolongan.”

4. Atau:
اَللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزَنَ الصَّعْبَ إِنْ شِئْتَ سَهْلاً.
Maksudnya: “Ya Allah! Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang engkau jadikan kesenangan padanya. Dan engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.”

5. Jika anda terlupa jawapan:
اَللَّهُمَّ يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَ رَيْبَ فِيْهِ اجْمَعْ عَلىَ ضَالَّتِيْ مَعْلُوْمَاتِيْ
Maksudnya: “Ya Allah! Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya. Himpunkan barangan dan maklumat yang hilang daripadaku.”

Semoga rahmat dan perlindungan Allah mengiringi setiap langkah kita,insyaAllah...
tetapi andai kau mendapat keputusan yang kurang baik tetaplah bersyukur kerana Allah telah rancang yang lebih baik dari itu....
teruslah berusah  "manjadda wajada"

Friday, April 15, 2011

kau tak bosan ke.....

pada suatu hari....seorang sahabat bertanya...
kau tak bosan ke....asyik duduk terperap je dekat rumah...
emmm kalau aku la, dah lama pergi keluar jalan- jalan cari ketenangan..
lagipun aku tak larat la dengan mak aku asyik membebel je 24 jam..
pantang aku buat salah sikit...mulalah bebel nya
mak ko lain lah baik je, tak marah- marah...
aku pun sekadar mendengar dan tersenyum sahaja...
mungkin masa tu aku takde jawapan nya...
tapi insyaAllah sekarang aku pasti aku dah ad jawapannya


sangat banyak hikmah nya..
tapi aku bersyukur dengan apa yang aku ada..


di rumah aku ada ayah dan ibu, alhamdulillah..
di rumah tempat ku membesar, 
di rumah juga tempat aku mendapat kasih sayang
di rumah juga tempat aku belajar dan mendapat ilmu, di sana juga aku mendapat ajaran islam..
di rumah juga aku belajar erti hidup.
di rumah aku belajar erti syukur. di rumah aku belajar erti sabar, 
di rumah juga aku mendapat ketenangan, 
di rumah juga penuh warna warni segala gembira dan kesedihan di kongsi bersama..


ayah andai kau tahu, 
aku sangat bangga punyai ayah seperti engkau...
tetap berusaha walaupun kadang kadang kau terasa payah...
walaupun kadang kadang kau hanya diam melihat akan perilaku anak anak yang nakal..
aku tahu kau sentiasa cuba untuk buat anak kau tidak nakal lagi..
engkau ketua keluarga yang perlu dicontohi, 
tidak putus mencari ilmu dan menyampaikan ilmu...aku harap ayah akan sentiasa sihat untuk terus menyampaikan agama Allah...aku sayang ayah


sama juga seperti dikau wahai ibu....
pabila anakmu sakit kaulah orang yang teramat risau...sampaikan tidur tidak lena kerana banyak berfikir..
aku tahu kadang kadang kau terasa dengan perilaku anak anak mu
maaf kan kami wahai ibu..
aku senang jika berbual dengan mu..setiap kata kata mu sentiasa membuat aku bersemangat
tidak pernah kata kata mu berbaur herdikan, tidak pernah kau meninggikan suara kepada anak anak mu
aku bersyukur pada mu ya Allah kerana kerana kurniakan ibu seperti dia...
tetapi.... 
kadang kadang kau terasa sunyi kerana ketiadaan anak2 mu
maaf kan aku ibu...aku sekarang sedang menuntut ilmu
tetapi aku berjanji aku akan sentiasa menghubungi mu


wahai ayah dan ibu...
terus lah berjuang di jalan Allah
aku berharap aku akan berjumpa lagi dengan engkau di syurga sana....
maaf kan anak anak mu jika selama ini banyak menyusahkan mu 
aku bersyukur punyai ayah dan ibu seperti kalian..
maafkan kami jika ada menyakiti hati ayah dan ibu..
sayang dan rindu pada kamu berdua...

Monday, April 11, 2011

Kewajipan Lelaki Melindungi Wanita | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Kewajipan Lelaki Melindungi Wanita | iluvislam.com + discover the beauty of islam

zaman sekolah

assalamualaikum wbt...
bila cerita zaman sekolah memang saat yang paling menyeronokkan..
walaupun masa kat sekolah dulu aku ni law profile sikit..
tapi aku tetap dapat rasai keseronokan tu..
setiap masa yang berlalu sangat lah berharga bagiku..


masa umur 6 tahun...


aku memang x suka pergi sekolah tadika...
macam2 taktik aku buat sebab taknak g sekolah punya pasal kan
lagi satu cikgu dia garang sangat ditambah pulak dgn pngai certain budak yg agak nakal
hati ibu mana yang x luluh kan...>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
bila dah x dapat tahan marah mcm biasalah...
dapat hadiah dari bonda yg dcintai..
andai ibuku mengerti.
sebenanya masalah aku hanya satu..
aku memang tak suka mandi pagi hehe...kantoi sudah


                                                      masa sekolah rendah


perangai malas aku masih ad kot....
sampai darjah dua aku buat perangai..
tapi bila dah lame wat perangai camtu aku dah terasa bosan
so aku pun belajar untuk jadi budak yg rajin....
masa sekolah rendah ni aku jumpa macam2 jenis cikgu
yang garang ada, miang ada, yang baik memang ramai
lau budak2 dia xyah cakap la....diorang suka ejek
yang mana x tahan tu conferm nangis then balik ngadu kat parent la kan
tapi aku ni jenis kuat semangat sikit
memang agak bengang la jugak sebenarnya.....
nasib kemarahan aku x sampai lg tahap gambar kat sebelah ni
belaja punya belaja akhirnya dapat lah keputusan UPSR...
cukup2 makan saje...alhamdulillah..aku dapat tawaran sambung kat sekolah men. agama al khairiyah
tapi aku tak g sebab aku rasa x puas lagi duk kat rumah ni...
hehe...biasalah anak bongsu macam ni lah

masa sekolah menengah


zaman ni paling seronok...masa ni lah kita tau dunia luar...luar sikit la dari tempat aku belajar dulu
part yg paling best masa zaman ni ialah Bas Hati...aku tak tau kenapa tapi inilah kenangan terindah 
cos memang banyak pengalaman...aku n sahabat yang lain gi sekolah naik bas...
masa form 1- form 3 aku ambik Arab so kitorang ni lain a sikit pd dak2 biasa...
pakai tudung labuh n warne biru muda....memang nampak nice sangat masa ni...
tetapi kitorang terpaksa hadapi pelbagai halangan masa nak balik...
kitorang terpaksa kejar bas haha
cuba bayangkan dengan btudung labuh tu aku berlari2...
tak peduli dah kiri n kanan jji aku sempat naik bas
belum lagi dengan bas yang tiba2 meragam kat tengah jalan...then terpaksa turun ikut pintu kecemasan
dengan muka slumber aku terjun...memang boleh jadi keluang man dah...
sesungguh nya memang best pengalaman itu...x dapat dilupakan...


hehe



Sunday, April 10, 2011

jom main sudoku

okey hari ni nak story pasal sudoku..
sape suke main sudoku sila angkat tangan macam saya \^_^/
sebenarnye mula2 aku x tau pun nak main sudoku 2 mcm mane...

cerita nya bmula begini...
pada suatu hari semasa aku  kat sekolah ( masa zaman remaja dulu la)
tiba2 sahabat aku ni bagi aku satu paper
dia suh aku isikan semua no kat dalam petak yg kosong tu
aku pun cuba la...banyak kali aku cuba asyik salah je..
sampaikan aku dah cuba macam2 formula sendiri dah

dan pada suatu hari yg tenang dengan usaha selama ni
aku berjaya menyelesaikan n masukkan semua no kat petak kosong tu, alhamdulillah
gembira punya pasal aku siap beli buku sudoku lg..hehe..

bg aku sudoku ni baik untuk mencergaskan minda aku
coz sebelum aku nak start study aku kena buat sesuatu yang berkaitan dengan nombor dulu
samada buat kira2 ke kan..
baru aku ada mood nak study hehe

hr ni aku bawak buku sudoku kat kuliah
dapat sambutan hangat kot
rupanya ramai sahabat2 aku kat sini yg suka main sudoku...

permainan sudoku ini berasal dari Jepun dan dikenali sebagai  Suji Wa Dokushi Ni Kigaru


bagi yg dah expert diorang boleh siapkan dalam masa 1 - 5 minit


yg ni lagi complicated..
tapi bila kita dapat selesaikan semua memang puas hati tau :)


antara kelebihan sudoku:

• Meningkatkan logik daya fikir
• Menajamkan pick-up dalam belajar
• Meningkatkan ketelitian
• Menajamkan imajinasi, kreativiti dan inovatif
• Menambah kemampuan Problem-Solving dengan cepat
• Merangsang Sel otak untuk selalu aktif
selamat mencuba!!!

Friday, April 8, 2011

mawar berduri

sahabat........


jadilah mawar merah berduri
sungguh indah untuk ditatapi
tetapi jadilah mawar merah berduri
walaupun indah tetapi sukar dimiliki

jadilah wanita penghuni syurga
bukan bahan bakar api neraka
jadilah wanita penghuni syurga
yang kuat pegangan agamanya

andai syurga bisa di lihat
tak kan kau cuba melakukan maksiat
andai kau tahu masih belum terlambat
akan kau segera untuk bertaubat

andai pintu taubat masih terbuka
akan kau menadah tangan seluas- luasnya
andai kau tahu DIA maha kuasa
akan kau segera memohon ampun pada NYA

hanya keimanan yang akan menyelamatkan kan dan aku dalam menempuhi dunia akhir zaman ini..
ingatlah jangan kau terlalu bahagia dengan permainan duniawi 
ayuhlah kita tegakkan keimanan dalam diri
semoga kau dan aku akan bertemu di syurga yang abadi

insyaallah....amin.

Thursday, April 7, 2011

الصبر من الإيمان


bila Allah cepat memakbulkan doamu
maka DIA menyayangimu


bila DIA lambat memakbulkan doamu
maka DIA ingin mengujimu 


bila DIA tidak memakbulkan doamu
maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik buatmu


oleh itu sentiasa bersangka baik kepada Allah swt
dalam apa jua keadaan sekalipun


kerana kasih sayang Allah 
mendahului kemurkaan NYA



Tuesday, April 5, 2011

mencari redha MU




aku menuntut ilmu bukan sekadar berbangga
aku menuntut ilmu untuk ke syurga

aku bekerja bukan sekadar mencari harta
aku bekerja untuk ke syurga

aku berbakti kepada orang tua bukan sekadar membalas jasa
aku berbakti kepada orang tua untuk ke syurga


aku kembali pulang bukan sekadar nostalgia
aku kembali pulang untuk ke syurga


ku jauhi yang lain bukan kerana tak suka
ku tinggalkan yang lain kerana takutkan dosa


aku hanyalah insan biasa
aku hanya mencari redha NYA

aku hanya mencari cahaya
cahaya yang satu untuk selamanya

hanya pada MU tempat ku meminta
hanya pada MU segala- galanya

" Ya Allah yang memutarbelitkan hati.

 Tetapkanlah hatiku pada jalan agama MU"